Ezoterikus adatbázis, ezoterikus kereső, ezoterikus névjegyzék, ezoterikus szolgáltatók, klubok, iskolák, szervezetek. Utoljára frissítve: 2005.11.07

   
 
Főoldal
Egyéni szolgáltatók
Klubok, iskolák
Cikkek, publikációk
Programok
Magunkról
Kapcsolat
Fórum
 
 
  Alapfogalmak a spiritualitásban I.
Dátum: 2005-09-13, Szerző: Bogár Iván Balázs
Talán nem túlzás azt állítani, hogy korunkban nagy mennyiségben és ellenőrizetlenül áramlanak felénk az ezoterikus, spirituális tanokkal foglalkozó könyvek, kiadványok, tanfolyamok és előadások. Ezek egy része kétségbevonhatatlanul értékes munka. Sajnos ebből van kevesebb! A nagyobb részt azok a munkák teszik ki, melyek árulkodnak ugyan valamilyen tudásról, de csak a felszínt kapargatják (vagy még azt sem).

Érdemes egy gondolat erejéig eltűnődni azon, hogy egyáltalán ezeknek a munkáknak miért van piaca? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk! Instant világban élünk! Lassan egész életünk arra lesz berendezve, hogy egy gomb megnyomásával, egy telefonhívással, a megfelelő tasak kibontásával vagy egy színes pirula bevételével mindent elérhetünk. Gondoljunk csak bele, étel, ital, szex, mámor, fájdalommentes élet mind kapható. Valójában korunk embere valahogy így szemléli az ezoteriát és a spiritualitást. Aki foglalkozott már behatóan valamely ezoterikus tannal az tudja, hogy eredményt csak sok-sok tanulás, tapasztalás és gyakorlás után tud csak felmutatni (és ezek az eredmények folyamatosan saját kicsiségünkre döbbentenek rá). Ez az, ami korunk emberét visszataszítja, hiszen „nincs nekem időm ilyesmikkel foglalkozni, mikor azt sem tudom hol áll a fejem annyi dolgom van”. Viszont mindannyiunkban él egyfajta igény a spiritualitásra. Ezt az ellentmondást hidalják át (látszólag) az olyan hangzatos címmel ellátott művek, mint a horoszkópkészítés és elemzés húsz perc alatt, hogyan léphetünk kapcsolatba őrangyalunkkal könnyen és gyorsan, gyógyulás és gyógyítás percek alatt, stb. (Ezek természetesen légbőlkapott címek, ha mégis léteznének, akkor elnézést kérek!) Az ilyen és ehhez hasonló elnevezések valóban azt sugalmazzák, hogy minden tudás könnyen és gyorsan a birtokunkba kerülhet különösebb ráfordítás nélkül. Ám gyakran kilóg a lóláb és hamar kiderül, hogy még az alapvető fogalmak jelentésével sincs tisztában a szerző!

Ezzel a cikkel semmi más célom nincs, minthogy megkönnyítsem a jó szándékú, ám (még) kevés ismerettel rendelkező érdeklődő dolgát. Talán így könnyebben eligazodik az ezoteria területén. Félreértés ne essék, nem akarok senkit sem lebeszélni arról, hogy elolvasson egy neki szimpatikus könyvet vagy meghallgasson egy előadást, csupán arra kérem, hogy soha ne felejtsen el kételkedni! Ne fogadjon el semmit abszolút igazságnak és merje felvállalni saját gondolatait!

Mivel az általam felvállalt téma igen széleskörű, ezért kénytelen vagyok több részre bontani. Az első részben a leggyakoribb témákat veszem górcső alá.

Felhívnám minden olvasó figyelmét, hogy egy-két helyen kommentárt is fűztem a fogalmak mellé, melyek személyes véleményemet tükrözik. Amennyiben valaki nem ért velük egyet, nyugodtan jelezze a bogar@ezo-info.hu címen vagy a fórumban.

Bár a felsorolás abc-sorrendben készült, írásom inkább útmutató szeretne lenni, mint kislexikon.

   Akasha krónika: Világemlékezet, kollektív tudatalatti.

   Archetípus: A XX. század elején C. G. Jung volt, aki megismertette az archetípus fogalmát. Arche azt jelenti alap. Az ember része a mindenségnek és a mindenség is része az embernek, ezért találhatóak meg bennünk, emberekben a tizenkét állatövi jegy minőségei vagy a tarot nagy arkánumának szereplői. Ezeket nevezhetjük ősprincípiumoknak is.

   Asztrológia: A csillagfejtés tana. A naprendszer planétáinak az egyénre és az emberiségre gyakorolt hatását vizsgálja.

   Ego: Az egyén azon része, mely énként azonosítja önmagát. Manapság divatos az ego feloldódásáról beszélni, mint a megvilágosodás egyik lehetséges útjáról. Nem árt szem előtt tartani, hogy sok elmebetegségnek is tünete az ego feloldódása, vagy az énhatárok eltolódása. Magyarul ez azt jelenti, hogy az egyén nem tud különbséget tenni maga és a külvilág között. Személy szerint én nem vagyok meggyőződve, hogy ez lenne a megvilágosodás!

   Ezoteria: Szó szerinti jelentése: a belső kör. Ezt a következőképpen értelmezhetjük:
   - Csak a beavatottak számára érthető.
   - Saját lelkem tanulmányozásán keresztül próbálom meg megérteni az engem körülvevő világot.

   Horoszkóp: A naprendszer bolygóinak (és a Holdnak) egy pillanatképe egy esemény idejére és földrajzi helyére felállítva. Segítségével az asztrológus következtetéseket tud levonni, például egy ember sorsáról, jelleméről, betegségi hajlamairól, stb. Maga a horoszkóp szó görög eredetű. Jelentése: óranézés. Kijelenthetjük, hogy az asztrológus a horoszkóp segítségével az idő minőségét vizsgálja. Azét az időét, amiről hajlamosak vagyunk csak mennyiségben gondolkozni, holott világunkban minden dolognak van mennyisége és minősége is. Szimbolikus üzenetet hordoz, soha nem kényszerít. Nem okozója, mutatója az eseményeknek.

   Jós: Az ember, aki megmondja a jót. A középkori magyar nyelvben ez volt a szó jelentése. A jós szavunk napjainkban erősen összekeveredett a jövendőmondó kifejezéssel. Mindenesetre ne lepődjünk meg, ha jósnál járva „csak” néhány jó tanáccsal leszünk gazdagabbak és nem tudjuk meg, hogy mikor házasodunk, születik gyermekünk, nyerünk a lottón, stb.

   Karma: A szó maga szanszkrit eredetű. Jelentése: tett. Az emberek sorsát az életük során végbevitt tetteik határozzák meg. Minden tettünknek következménye van, akár már jelen életünkben is. Nem helyes az a felvetés, mely a karmát csak előző és következő életek függvényében vizsgálja..

   Meditáció: Olyan állapot, ahol az egyén kitisztult elmével és tökéletes nyugalomban „csak van”. Fontos tudni, hogy irányított meditáció nem létezik. Az ilyen összejöveteleken legfeljebb a projektálásig juthatunk (ami egyáltalán nem haszontalan, csak nem meditáció), rosszabb esetben imaginációs élményben (képzelgés) lehet részünk. (Azért meg minek fizetni, nem?).

   Reinkarnáció: Változott testi alakban való újjászületés. Szó szerinti jelentése: újra bele a testbe. Elfogadása nélkül nehezen boldogulhatunk az ezoteria területén!.

   Spirituális: Lelki, szellemi.

   Szabad akarat: Gyakran felvetődő kérdés a szabad akarat témaköre. Teljesen jogos kérdésnek tűnhet, hogy mi értelme van a különböző jövendőmondó technikáknak, ha az egyén szabadon irányíthatja az életét? A válasz, hogy a szabad akarat nem totális. Arra van lehetőségünk, hogy szabad akaratunkból beteljesítsük a karmánkat. (Ha nem akarjuk, akkor is be fogjuk, csak egy „kicsit” fájni fog!).

   Szinkronicitás: Látszólag össze nem függő események közötti kapcsolat. Mindannyian átélhettük már, hogy valakire épp abban a pillanatban gondoltunk mikor telefonon felhívott minket. Ez is egyfajta szinkronicitás, de gondolhatunk akár arra is, hogy az Uránusz bolygó - mely az asztrológia szerint többek között a szabadsággal és a forradalommal összevethető – felfedezésének idejére tehető a nagy francia forradalom kitörése vagy a Függetlenségi Nyilatkozat keletkezése..

   Tudatosság: Ez egy látszólag egyszerű kifejezés, mégis úgy érzem, meg kell említenem, mert úgy látom sokan összekeverik a tudással! Nem attól lesz valaki tudatos, hogy bekebelez minden elérhető ezoterikus, spirituális információt, hanem attól, hogy minden időpillanatban tisztában van viselkedése, cselekedetei mozgatórugóival, várható következményeivel. A tudatosság nagyfokú önfegyelmet és szigort igényel!.

   Vízöntő kor: A föld tengelyének elmozdulása 25920 év (világév) alatt ír le egy teljes kört. Ennek következtében 2160 évenként (világhónap) másik csillagképbe kerül át a tavaszpont. Fontos tudni, hogy ezek a korszakok fordított irányban követik egymást, tehát a Vízöntő kor előtt nem Bak, hanem Halak korszak volt. Folyamatos vitaalapot képez az egyes korok közötti váltás idejének pontos meghatározása. Mivel itt kultúrkorszakokról van szó, melyek nem egyik pillanatról másikra köszöntenek ránk, elégedjünk meg annyival, hogy az előző korszak (Halak) kezdete valahol a kereszténység kialakulására tehető. A vízöntő kor kezdete pedig az ezredforduló környékére. A pontos váltás idejének meghatározása maximum matematikai jelentőséggel bír, gyakorlati haszna kb. annyi mint ha egy embernél a gyermekkor végét szeretnénk napra pontosan meghatározni!.

A következő cikkem témája többek között: aszcendens, aura, csakra stb.

Bogár Iván Balázs

 küldés emailben
 nyomtatás

« vissza az előző oldalra